Bhuna khičuri

Co potřebujeme (přibližně pro 4 až 6 osob)

  • 1/4 hrníčku mung dál – fazolky mungo (nejlépe půlené)
  • 1/4 hrníčku masur dál – červená čočka
  • 1/4 hrníčku dlouhozrnné rýže
  • 3-4 brambory
  • půl hlavy květáku
  • kmín
  • 1 čaj. lžička sušeného zázvoru
  • 1 rajče
  • 1-2 zelené čili (může být i jiné)
  • sůl
  • 1 čaj. lžička cukru

A dáme se do toho

1) Nasucho opražíme mung dál až lehce zhnědne.

2) Přidáme 4 hrníčky vody a asi 10 minut povaříme.

3) Přidáme rýži, osolíme a vaříme dalších 15-20 minut. Krátce před dovařením rýže přidáme masur dál (červenou čočku) a vaříme ještě 5-10 minut, dokud se voda zcela nevypaří. Doba vaření závisí hlavně na druhu rýže, který použijeme – podle toho ji k mungu přidáváme dříve nebo později. Červená čočka by se měla mírně rozvařit, aby celou směs zahustila.

4) Mezitím ve slané vodě krátce povaříme brambory a květák nakrájené na větší kousky – příprava pak bude kratší.

5) Na pánvi zahřejeme olej, osmahneme nadrobno nakrájené čili, přidáme na kostky nakrájenou cibuli, kmín, zázvor a krátce osmažíme. Pak přidáme povařené brambory s květákem, nakrájené rajče, osolíme a dochutíme lžičkou cukru. Smažíme na malém plameni a mícháme opatrně, aby se nám přísady úplně nerozpadly.

6) Nakonec obě směsi – rýžovou i zeleninovou – smícháme dohromady a bhuna khičuri je hotová. Není-li to možné, smícháme směsi až na talíři :). Servírujeme na talíř ozdobený na kroužky nakrájeným rajčetem, příp. ozdobíme větvičkou petrželky.

Doba přípravy

45-60 minut

Tipy

  • kde sehnat méně běžné přísady
  • smažíme-li čili papričku samotnou déle a pak teprve přidáme ostatní přísady, bude jídlo pálivější a naopak, pokud ji samotnou neosmažíme, pikantní chuť v jídle téměř neucítíme. Já sama používám sušené čili papričky a stupeň pálivosti dociluji právě tímto způsobem.

    Poznámka

    Bhuna khičuri se v Bangladéši připravuje ve vícerých variantách, tohle je jen jedna z nich. V budoucnu pro vás připravíme i další na srovnání :).

    Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David