Ceviche
- Podrobnosti
- Vytvořeno 15. 3. 2001 •
- Aktualizováno 19. 3. 2015
- Autor David Kučera
- Zobrazeno 5033×
Ceviche (vyslovujte mezi [seviče] a [sebiče]), též psáno cebiche nebo serviche, je vpravdě jihoamerický předkrm, známý od Chile po Mexiko. My jsme jej poprvé ochutnali v Peru, proto Vám předkládáme peruánský recept.
Co potřebujeme (pro 6 až 8 osob)
- 0,5 kg čerstvé ryby (treska, platýz, okoun, losos nebo jiná)
- 0,5 kg vařených krevet
- šťáva z 1 citrónu
- šťáva ze 4-5 limetek
- 1-2 šalotky nakrájené na tenké proužky
- 3 polévkové lžíce nadrobno nakrájené zelené cibulky
- 2-3 nadrobno nakrájená rajčata
- čtvrt hrníčku jemně nasekaných čerstvých listů koriandru
- nakrájený celer
- černé olivy
- 1 hrníček rajčatové omáčky (salsy)
- bílý pepř
- sůl
A dáme se do toho
1) Čerstvé ryby zbavíme kůže a nakrájíme na 1,5-2centimetrové kostky.
2) Ve velké míse je zalijeme citrónovo-limetkovou šťávou, přidáme krevety, zakryjeme a necháme v lednici marinovat alespoň 12 hodin, dokud se ryba ve šťávě „neuvaří“.
3) Po marinování do mísy zamícháme cibulku, rajčata, listy koriandru, celer, na kolečka nakrájené olivy, salsu a ochutíme pepřem a solí.
4) Před podáváním nezapomeneme vychladit v lednici.
Doba přípravy
Podle Vaší zručnosti půl až 1 hodina opracovávání rybího masa, alespoň 12 hodin marinování a 20 minut příprava a smíchání s ostatními přísadami.
Tipy
- kde sehnat méně běžné přísady
- místo čerstvé ryby můžeme v nouzi, například když jsme líní opracovávat syrovou rybu :), použít i mražené filety. Z takového postupu by se však Peruánci osypali, protože ceviche pak bude méně šťavnaté, pro někoho až gumové.
- ceviche nevydrží moc dlouho čerstvé, proto jej připravte vždy jen tolik, kolik najednou sníte
Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David