Dál bhat
- Podrobnosti
- Vytvořeno 20. 9. 2001 •
- Aktualizováno 19. 3. 2015
- Autor David Kučera
- Zobrazeno 3893×
Dál bhat je nejrozšířenějším nepálským jídlem – základem je čočka s rýží –, jež můžete ochutnat v desítkách podob. Toto je jedna z nich.
Co potřebujeme (pro 4 osoby)
- 3 hrníčky vody
- 200 g masur dálu (červená čočka)
- 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžička nakrájené čerstvé zelené čili papričky
- 1/2 lžičky semínek černé hořčice
- 1/2 lžičky five-spice (směs ze skořice, koriandru, bobkového listu, badyánu a anýzu)
- tamarind nebo polovinu citrónu
- sůl
- cukr
- olej
- čerstvé lístky koriandru
- 0,5 kg rýže
A dáme se do toho
1) Do vařící vody přidáme masur dál a vaříme na mírném plameni do změknutí, tj. asi 15 minut a sundáme z plynu. Mezitím dáme vařit rýži.
2) Přidáme nastrouhaný zázvor, čili nakrájené na kolečka, sůl, cukr a tamarind, promícháme a ještě chvilku povaříme.
3) Na malé pánvičce rozehřejeme olej, osmahneme hořčičná semínka a v momentě, kdy semínka začnou vyskakovat z pánvičky, sundáme z plamene a přidáme do směsi s masur dálem.
4) Přidáme five-spice, zakryjeme a necháme chvilku odstát, aby se chuť rozležela.
5) Podáváme s rýži, posypané najemno nakrájenými lístky koriandru.
Doba přípravy
30 minut
Tipy
Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David