Fried Egg-plant/Smažený lilek na víně

Co potřebujeme (pro 4 až 6 osob)

  • 2 středně velké lilky
  • 2 dcl suchého bílého vína
  • šťáva z jednoho citrónu
  • olej nebo máslo na smažení
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička kari
  • 1 větší cibule
  • nadrobno nasekaná petržel
  • 4-6 plátků citrónu

A dáme se do toho

1) Oloupeme lilek, nakrájíme ho na asi 1 cm tlustá kolečka, osolíme z obou stran a necháme asi 1 hodinu stát. Po hodině slijeme šťávu z lilků.

2) Na pánvi rozpálíme olej/máslo, lilky opečeme dohněda a odložíme na talíř.

3) Na stejné pánvi a ve stejném oleji osmahneme na kostky nakrájenou cibulku, přidáme kari a zamícháme. Poté přilijeme víno, citrónovou šťávu, osolíme a opepříme.

4) Do směsi na pánvi přidáme opečený lilek a podusíme ještě asi 5 minut.

5) Podáváme s vařenou rýží nebo bramborami, posypané nakrájenou petrželí a ozdobené plátkem citrónu.

Doba přípravy

1 hodina stání lilku a 30 minut vlastní příprava.

Tipy

  • smažíte-li lilek na másle, docílíte jemnější chuti
  • nebojte se lilek osmahnout více, při vaření ve vínové směsi pak rychleji změkne a lépe chutná

Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David