Co potřebujeme (pro 4 až 6 osob)
- 2 středně velké lilky
- 2 dcl suchého bílého vína
- šťáva z jednoho citrónu
- olej nebo máslo na smažení
- sůl
- pepř
- 1 lžička kari
- 1 větší cibule
- nadrobno nasekaná petržel
- 4-6 plátků citrónu
A dáme se do toho
1) Oloupeme lilek, nakrájíme ho na asi 1 cm tlustá kolečka, osolíme z obou stran a necháme asi 1 hodinu stát. Po hodině slijeme šťávu z lilků.
2) Na pánvi rozpálíme olej/máslo, lilky opečeme dohněda a odložíme na talíř.
3) Na stejné pánvi a ve stejném oleji osmahneme na kostky nakrájenou cibulku, přidáme kari a zamícháme. Poté přilijeme víno, citrónovou šťávu, osolíme a opepříme.
4) Do směsi na pánvi přidáme opečený lilek a podusíme ještě asi 5 minut.
5) Podáváme s vařenou rýží nebo bramborami, posypané nakrájenou petrželí a ozdobené plátkem citrónu.
Doba přípravy
1 hodina stání lilku a 30 minut vlastní příprava.
Tipy
- smažíte-li lilek na másle, docílíte jemnější chuti
- nebojte se lilek osmahnout více, při vaření ve vínové směsi pak rychleji změkne a lépe chutná
Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David