Jarní závitky
- Podrobnosti
- Vytvořeno 22. 3. 2005 •
- Aktualizováno 19. 3. 2015
- Autor David Kučera
- Zobrazeno 3928×
Jarní závitky jsou obecným pojmenováním velké skupiny asijských závitků z rýžového „papíru“ plněných různorodou směsí. Setkáte se s nimi v Číně, Vietnamu a dalších zemích Asie. Tento recept je jednou z čínských variací.
Co potřebujeme (pro 4 osoby)
- 20 listů kulatého rýžového „papíru“
- čerstvou bazalku
- 200 g zelí
- 50 g rýžových nudlí
- 100-150 g uzeného tofu
- 1 větší cibuli
- 3 stroužky česneku
- sójovou omáčku
- tmavý rýžový ocet
- pepř
- sůl
- 0,5 l piva
A dáme se do toho
1) Připravíme náplň: najemno nakrájíme zelí a cibuli, na kostičky nakrájíme tofu, rýžové nudle zalijeme horkou vodou a po několika minutách scedíme.
2) Zelí, cibuli a tofu dusíme na pánvi na oleji. Před koncem přidáme bazalku, sůl, pepř, vylisovaný česnek a sójovou omáčku. Nakonec přidáme rýžové nudle, vše dobře promícháme, přesypeme do mísy a necháme vychladnout.
3) Připravíme si dva velké mělké talíře. Do jednoho nalijeme pivo tak, aby se do něj dal ponořit list rýžového papíru (papír musí být celý namočený). Jakmile papír změkne, přeneseme jej na druhý talíř a do talíře s pivem namočíme další papír.
4) Do spodní třetiny měkkého papíru položíme vrchovatou polévkovou lžíci náplně. Spodní část papíru přehneme tak, aby překrývala náplň. Přes ni přehneme pravý a levý okraj papíru a pevně srolujeme – takto utěsněná směs nemá ze závitku kudy vypadnout.
5) Závitky položíme do rozpáleného oleje a smažíme dokud nejsou pevné a křupavé.
6) K závitkům podáváme mističkou s rýžovým olejem, do niž se závitky při jídle namáčí.
Tipy
- kde sehnat méně běžné přísady
- pokud nemáte tmavý rýžový ocet, nejbližší evropskou náhražkou je balzámový ocet (např. Aceto Balsamico di Modena)
- závitky můžeme připravit buď všechny najednou a pak je smažit, nebo smažit průběžně
Doba přípravy
60 minut
Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David