TOPlist

eCesty Etnosvet Etnokuchyně Thajsko kaeng liang fak tong

Kaeng liang fak tong

Co potřebujeme (pro 4 až 5 osob)

  • 1 středně velkou dobře vyzrálou dýni/tykev (třeba Hokkaidó, nebo jiný druh)
  • šťáva z 1 limetky
  • 6 dkg krevet
  • 1-2 čili papričky
  • pepř
  • 2-3 šalotky
  • 2-3 žloutky
  • olej
  • 1 pol. lžíce šťávy z citrónu
  • 10 dkg kokosové moučky
  • 2-3 lžíce rybí omáčky (fish sauce)
  • cukr
  • sůl
  • bazalka

A dáme se do toho

1) Dýni rozkrojíme napůl, oloupeme a vyndáme semena. Oranžovou dužinu nakrájíme na větší kostky (asi 1-2 x 1-2 cm). Odložíme stranou, pokapeme šťávou z limetky a necháme asi 20-30 min. stát.

2) Mezitím uvaříme krevety (asi 10 min.). Vývar můžeme použít na zředění kokosového mléka na požadované množství.

3) Z 2-3 žloutků, 5 pol. lžíc oleje a 1 pol. lžíce citrónové šťávy si připravíme majonézu: žloutky šleháme a po zpěnění po kapkách přidáváme olej a nakonec citrónovou šťávu. Mírně osolíme.

4) Očistíme šalotku a nadrobno nakrájíme. Do ní přidáme rozmixované krevety, majonézu, nadrobno nakrájené čili, pepř podle chuti, sůl a sardelku (ta je taky slaná, takže solíme opatrně). Dobře promícháme, můžeme rozmixovat (polévka bude jemnější).

5) Do kokosového mléka dáme připravenou dýni a přivedeme k varu. Zmírníme plamen, přidáme „šalotkovo-krevetovou pastu“ a vaříme, dokud dýně změkne.

6) Před dovařením jemně dochutíme cukrem (polévka by měla mít mírně nasládlou pikantní chuť) a přidáme bazalku. Vaříme na mírném plameni ještě asi 10 min.

7) Podáváme teplou, můžeme ozdobit čerstvými lístky bazalky.

Doba přípravy

Asi 60 minut

Tipy

  • kde sehnat méně běžné přísady
  • nemáte-li fish sauce, použijte sardelovou pastu (zoufalé řešení, ale řešení :)
  • nemáte-li kokosové mléko (viz kde sehnat méně běžné přísady), použijte 10 dkg kokosové moučky, kterou předem na půl hodiny namočte do vlažné vody, pak ještě asi 20 min. povařte a kokosovou vodu sceďtedíme – takto získáte „kokosové mléko“
  • nemáte-li rádi pálivá jídla, vynechejte pepř a použijte méně čili, aspoň trochu by ho tam ale mělo být – v Asii je většina jídel pálivé chuti
  • vegetariánská verze: Vynecháme všechny rybí přísady :-). Polévka je i tak velmi chutná (máme vyzkoušeno). Ovšem při použití sojové majonézy místo klasické by už chuť byla víc odlišná od originálu, ale i to je možné :-).
  • máme-li k dispozici kokosové mléko (z plechovky, nebo čerstvé) - minimálně 2 dcl pro 4 osoby, je lepší ho použít místo mléka připraveného z kokosové moučky. Je však asi dražší a méně dostupné. Efekt je jinak velmi podobný.
  • jednotlivé body přípravy je možné prohodit podle toho, jak se to komu hodí.
  • je-li málo času, stačí kokos pouze povařit bez předchozího povaření, anebo ještě lépe, namočit přes noc :-)

Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit