Kaeng liang fak tong
- Podrobnosti
- Vytvořeno 10. 5. 2001 •
- Aktualizováno 19. 3. 2015
- Autor David Kučera
- Zobrazeno 2803×
Co potřebujeme (pro 4 až 5 osob)
- 1 středně velkou dobře vyzrálou dýni/tykev (třeba Hokkaidó, nebo jiný druh)
- šťáva z 1 limetky
- 6 dkg krevet
- 1-2 čili papričky
- pepř
- 2-3 šalotky
- 2-3 žloutky
- olej
- 1 pol. lžíce šťávy z citrónu
- 10 dkg kokosové moučky
- 2-3 lžíce rybí omáčky (fish sauce)
- cukr
- sůl
- bazalka
A dáme se do toho
1) Dýni rozkrojíme napůl, oloupeme a vyndáme semena. Oranžovou dužinu nakrájíme na větší kostky (asi 1-2 x 1-2 cm). Odložíme stranou, pokapeme šťávou z limetky a necháme asi 20-30 min. stát.
2) Mezitím uvaříme krevety (asi 10 min.). Vývar můžeme použít na zředění kokosového mléka na požadované množství.
3) Z 2-3 žloutků, 5 pol. lžíc oleje a 1 pol. lžíce citrónové šťávy si připravíme majonézu: žloutky šleháme a po zpěnění po kapkách přidáváme olej a nakonec citrónovou šťávu. Mírně osolíme.
4) Očistíme šalotku a nadrobno nakrájíme. Do ní přidáme rozmixované krevety, majonézu, nadrobno nakrájené čili, pepř podle chuti, sůl a sardelku (ta je taky slaná, takže solíme opatrně). Dobře promícháme, můžeme rozmixovat (polévka bude jemnější).
5) Do kokosového mléka dáme připravenou dýni a přivedeme k varu. Zmírníme plamen, přidáme „šalotkovo-krevetovou pastu“ a vaříme, dokud dýně změkne.
6) Před dovařením jemně dochutíme cukrem (polévka by měla mít mírně nasládlou pikantní chuť) a přidáme bazalku. Vaříme na mírném plameni ještě asi 10 min.
7) Podáváme teplou, můžeme ozdobit čerstvými lístky bazalky.
Doba přípravy
Asi 60 minut
Tipy
- kde sehnat méně běžné přísady
- nemáte-li fish sauce, použijte sardelovou pastu (zoufalé řešení, ale řešení :)
- nemáte-li kokosové mléko (viz kde sehnat méně běžné přísady), použijte 10 dkg kokosové moučky, kterou předem na půl hodiny namočte do vlažné vody, pak ještě asi 20 min. povařte a kokosovou vodu sceďtedíme – takto získáte „kokosové mléko“
- nemáte-li rádi pálivá jídla, vynechejte pepř a použijte méně čili, aspoň trochu by ho tam ale mělo být – v Asii je většina jídel pálivé chuti
- vegetariánská verze: Vynecháme všechny rybí přísady :-). Polévka je i tak velmi chutná (máme vyzkoušeno). Ovšem při použití sojové majonézy místo klasické by už chuť byla víc odlišná od originálu, ale i to je možné :-).
- máme-li k dispozici kokosové mléko (z plechovky, nebo čerstvé) - minimálně 2 dcl pro 4 osoby, je lepší ho použít místo mléka připraveného z kokosové moučky. Je však asi dražší a méně dostupné. Efekt je jinak velmi podobný.
- jednotlivé body přípravy je možné prohodit podle toho, jak se to komu hodí.
- je-li málo času, stačí kokos pouze povařit bez předchozího povaření, anebo ještě lépe, namočit přes noc :-)
Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David