Khír
- Podrobnosti
- Vytvořeno 7. 6. 2001 •
- Aktualizováno 19. 3. 2015
- Autor David Kučera
- Zobrazeno 3297×
Khír je velmi oblíbenou sladkou pochoutkou v částech Indie a Bangladéši.
Co potřebujeme (pro 6 až 8 osob)
- 50 g krátkozrnné neboli kulaté rýže
- 2 l plnotučného mléka
- 1/2 lžičky mletého kardamonu
- 2 bobkové listy
- 100 g hnědého cukru
- 1 pytlík vanilkového cukru
- 2 lžíce lehce opražených (loupaných) mandí
A dáme se do toho
1) Rýži omyjeme a necháme stranou okapat.
2) Ve velkém hrnci přivedeme do varu mléko, přidáme bobkové listy a 15-20 minut vaříme, aby se vypařila voda a mléko začalo houstnout.
3) Do mléka přidáme rýži a za stálého míchání vaříme asi 15 minut. Poté přidáme cukr a kardamon a vaříme dalších 20-30 minut na velmi mírném plameni do zhoustnutí, resp. do změknutí rýže.
4) Nakonec přidáme vanilkový cukr a necháme vychladnout. Na začátku chlazení je dobré khír občas promíchat, aby se nevytvořil škraloup.
5) Podáváme ozdobené mandlemi.
Tipy
- kde sehnat méně běžné přísady
- používejte pouze netrvanlivé plnotučné mléko, které při vaření lépe houstne
- pokud je khír přílis hustý, je možné zředit jej sladkou smetanou
- rýže se v mléce vaří déle než ve vodě, proto pokud chcete zkrátit dobu vaření, můžete rýži předem spařit v horké vodě
Doba přípravy
60 minut
Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David