TOPlist

eCesty Etnosvet Etnokuchyně Thajsko makeau yao pad ped krapao

Makeau yao pad ped krapao

Co potřebujeme (pro 3 až 4 osoby)

  • 2 středně veliké lilky
  • 6-8 stroužků česneku (podle chuti možno přidat)
  • 1 čili paprička, příp. sušené čili koření v pytlíku
  • mletý pepř
  • olej
  • vývar z krevet
  • rybí omáčka (fish sauce)
  • bazalka (čerstvá nebo sušená)
  • cukr
  • sůl

A dáme se do toho

1) Nakrájíme lilek: ukrojíme konec se zeleným okvětím a nakrájíme na 4-5 cm široké válečky, které pak krájíme podélně na asi 5 mm široké obdélníčky.

2) Lilek krátce povaříme ve vývaru z krevet, příp. ve vodě ochucené rybí omáčkou nebo zředěnou sardelkou. (Když začne měnit barvu, je předpřipravený k další přípravě.)

3) Mezitím nadrobno nakrájíme čili papričku, česnek a bazalku.

4) Ve woku (nebo velké pánvi) rozpálíme olej. Přidáme nadrobno nakrájený česnek a po pár sekundách čili a špetku pepře. Za dalších pár sekund přidáme povařený lilek.

5) Vydatně posypeme bazalkou (nešetříme) a pokapeme rybí omáčkou nebo zředěnou sardelkou. Pro zjemnění chutě mírně pocukrujeme. Podle chuti můžeme dosolit. Pořádně zamícháme.

6) Dusíme, dokud lilek úplně nezměkne (hnědá sklovitá barva, mírně se rozpadá).

7) Podáváme s dušenou rýží.

Doba přípravy

35-45 minut

Tipy

  • kde sehnat méně běžné přísady
  • nemáte-li fish sauce, použijte sardelovou pastu (zoufalé řešení, ale řešení :)
  • nemáte-li rádi pálivá jídla, vynechejte čili a pepř
  • pro zkrácení doby přípravy je možné si lilek předvařit předem a uchovat v lednici. Před další úpravou (dušením) by však měl mít pokojovou teplotu (jinak je náchylnější na „rozblemcání“)
  • netrapte se, nemůžete-li sehnat čerstvou bazalku, z vlastní zkušenosti není výrazný rozdíl při použití sušené, avšak čerstvá voní již při krájení :)
  • pro dosažení „pečené vůně“ můžeme lilek místo předvaření zapéct na grilu
  • máte-li rádi česnek, můžete ho použít víc, výraznější chuť dosáhneme vylisováním

Poznámka

Krevety a fish sauce dávají jídlu thajský šmrnc (plody moře jsou v Thajsku velmi oblíbené), proto se jich nebojte, i když jste k nim jinak rezervovaní :). Vegetariáni je mohou vynechat, jídlo pak však postrádá autenticitu.

Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit