TOPlist

Nasi kembuli

Co potřebujeme (přibližně pro 6 osob)

  • 4 hrníčky proprané rýže
  • 2 kusy skořicové kůry
  • 10 najemno nasekaných šalotek (nebo 5 cibulí)
  • 2 stroužky česneku, utřené
  • 5 lžic ghí
  • 3 lžíce kešu oříšků
  • 2 lžíce rozinek
  • 4 lžíce koriandru
  • 2 lžíce římského kmínu
  • pačedi (recept viz níže na této stránce)

A dáme se do toho

1) Koriand a římský kmín povaříme asi 10 minut v 1 litru vody, poté scedíme do hrnce, ve kterém budeme vařit rýži.

2) Na ghí osmažíme kešu s rozinkami a odložíme stranou. Ve stejném ghí osmahneme skořicovou kůru a šalotky do změknutí, přidáme česnek, (neuvařenou) rýži a důkladně promícháme a přidáme kešu s rozinkami.

3) Do směsi vlijeme koriandrovo-kmínovou vodu a necháme vařit dokud rýže nezměkne.

4) Podáváme s pačedi.

Doba přípravy

45 minut

Tipy

PAČEDI

Co potřebujeme (opět pro 6 osob)

  • polovina ananasu nakrájeného na kousky (nebo ananasový kompot)
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce (černých) hořčičných semínek
  • 1 kus skořicové kůry
  • 3 badyány
  • 2-3cm čerstvý zázvor, nastrouhaný
  • 5 šalotek, nakrájených na tenké plátky
  • 1 lžička čili
  • 2 lžíce tamarindové šťávy
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce cukru
  • 3 lžíce oleje

A dáme se do toho

1) Smícháme hořčičná semínka s utřeným česnekem, na pánvi rozehřejeme olej a hořčičnou pastu osmahneme spolu se skořicovou kůrou a badyánem.

2) Přidáme šalotky, zázvor, ananas a vaříme dokud ananas nezměkne.

3) Přidáme čili, tamarindovou šťávu, třtinový cukr, cukr a podle chuti dosolíme.

Tipy

  • kde sehnat méně běžné přísady
  • pačedi připravujte společně s nasi kembuli, podstatně tím zkrátíte přípravu celého jídla
  • místo tamarindové šťávy je možné použít poloviční množství citrónové šťávy

Doba přípravy: 25 minut

Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit