Qabuli pulau
- Podrobnosti
- Vytvořeno 18. 8. 2004 •
- Aktualizováno 19. 3. 2015
- Autor David Kučera
- Zobrazeno 2877×
Vedle kebabu je qabuli nejrozšířenější afghánské jídlo. Pochází z Tádžikistánu, ale oblíbená je také v Afghánistánu, Íránu a Turkmenistánu.
![]() |
Co potřebujeme (pro 4 až 6 osob)
- 1 hrníček dlouhozrnné rýže
- 2 středně velké cibule
- 1 pol. lžíce másla
- 2 lžičky mletého kardamonu
- 2 lžičky mletého římského kmínu (také kmín indický, nebo kumin)
- 3 středně velké mrkve, uvařené a nakrájené na kolečka
- hrozinky
- sůl
pro variantu s kuřetem je navíc třeba:
- kuře, nakrájené na kousky (je možné dělat i bez kuřete, viz tip)
- 2 velké cibule, nakrájené na plátky
A dáme se do toho
1) Kousky kuřete se dvěmi nakrájenými cibulemi dáme do hrnce a osolíme.
2) Podlijeme horkou vodou a restujeme na slabém plameni dokud kuře nezměkne.
3) Pak necháme vystydnout.
4) Mezitím uvaříme rýži ve slané vodě.
5) Na pánvi osmahneme dvě středně velké cibule na horkém másle a sundáme z plotny.
6) Přidáme kardamon a římský kmín a pořádně zamícháme.
7) Do směsi s kořením vmícháme kuře a ještě chviličku orestujeme.
8) Přidáme uvařenou rýži a promícháme.
9) Celou směs dáme do máslem vymazané mísy z varného skla (nejlépe s pokličkou).
10) Na vrch rovnoměrně rozprostřeme uvařenou nakrájenou mrkev a celý povrch posypeme rozinkami.
11) Zakryjeme a zapékáme v troubě při teplotě cca 150° přibližne 35 minut.
12) Pokud by se vám směs před zapékáním zdála příliš suchá, podlijeme ji troškou vody a navrch můžeme dát ještě kousky másla.
13) Až je vše hotové, vmícháme mrkev a rozinky do rýže a podáváme.
Doba přípravy
Do 1 hodiny, s kuřetem 2-2,5 hodiny
Tipy
- pokud chcete kabuli bez masa – tak jej připravujeme i my –, skočte v přípravě rovnou na bod 4 a vynechejte bod 7.
Dobrou chuť vám přeje Táni a David