Samosy
- Podrobnosti
- Vytvořeno 18. 10. 2001 •
- Aktualizováno 8. 11. 2021
- Autor David Kučera
- Zobrazeno 3744×
Samosy patří mezi nejtypičtější indické jídlo, které dostanete snad všude. Na evropské zvyklosti jsou většinou ďábelsky pálivé, ale i ďábelsky dobré :). Jejich příprava je jednoduchá, i když, hlavně kvůli náplni, časově trochu náročnější.
Co potřebujeme (pro 4 osoby)
těsto
- 800 g bílé mouky
- 1 lžička soli
- 200 g rozpuštěného másla nebo ghí
- 300 ml studené vody
náplň
- 2 nebo 3 středně velké brambory
- 1 malý květák
- 200 g čerstvého nebo mraženého hrášku
- ghí nebo rostlinný olej
- 1 lžička kmínu
- 1/2 lžičky řeckého sena
- 1/2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
- 1 lžička kurkumy
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/4 lžičky asafoetidy
- 1/4 lžičky mletých hřebíčků
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1-2 lžičky soli, dle chuti
A dáme se do toho
Pokud nepřipravujete i těsto, ale koupili jste těsto listové, skočte rovnou na bod 4).
1) V míse smícháme mouku, sůl a ghí (či máslo), pak pomalu přidávejte vodu, až připravíte těsto.
2) Dobře propracujte, až je vláčné, měkké a nelepí se na prsty.
3) Těsto vyválejte do koule a přikryjte navlhčenou látkou. Mezitím si připravíte náplň.
4) Syrové brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, květákové růžičky nakrájejte na malinké růžičky, hrášek uvařte ve slané vodě do měkka.
5) Na střední oheň postavte velkou pánev a na 2 lžících ghí nebo oleje smažte kmín a řecké seno. Když začnou tmavnout, přidejte strouhaný zázvor a prášková koření a ještě chvíli smažte.
6) Do pánve přidejte brambory a za občasného míchání je smažte 3-4 minuty. Přidejte květák a opět za občasného míchání smažte další 3-4 minuty. Přidejte 2 lžíce vody, přikryjte a vařte asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne.
7) Poté vmíchejte hrášek, přidejte sůl, pepř a nechte vychladnout.
8) Na pomoučněném válu vytvořte z těsta asi 20 kuliček a každou z nich rozválejte na placku o průměru asi 10 cm.
9) Na každou placku dejte trochu vychladlé zeleniny a zabalte. Okraje přitiskněte k sobě, aby žádná zelenina nevypadla a samosa se zároveň při smažení nerozevřela.
10) Na pánvi rozehřejte ghí nebo olej a každou samosu smažte (i několik najednou, podle velikosti pánve) 5-10 minut. Při smažení je často obracejte, až jsou po obou stranách zlatohnědé.
11) Osmažené samosy nechte okapat a rovnou podávejte.
Doba přípravy
90 minut
Tipy
- kde sehnat méně běžné přísady
- pokud se vám nechce, nemusíte těsto sami připravovat, místo něj stačí koupit těsto listové (z jednoho balíčku vyrobíte 18-20 samos)
Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David