TOPlist

Samosy

Samosy patří mezi nejtypičtější indické jídlo, které dostanete snad všude. Na evropské zvyklosti jsou většinou ďábelsky pálivé, ale i ďábelsky dobré :). Jejich příprava je jednoduchá, i když, hlavně kvůli náplni, časově trochu náročnější.

Co potřebujeme (pro 4 osoby)

těsto

  • 800 g bílé mouky
  • 1 lžičky soli
  • 200 g rozpuštěného másla nebo ghí
  • 300 ml studené vody

náplň

  • 2 nebo 3 středně velké brambory
  • 1 malý květák
  • 200 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • ghí nebo rostlinný olej
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky řeckého sena
  • 1/2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/4 lžičky asafoetidy
  • 1/4 lžičky mletých hřebíčků
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky soli

A dáme se do toho

Pokud nepřipravujete i těsto, ale koupili jste těsto listové, skočte rovnou na bod 4).

1) V míse smícháme mouku, sůl a ghí (či máslo), pak pomalu přidávejte vodu, až připravíte těsto.

2) Dobře propracujte, až je vláčné, měkké a nelepí se na prsty.

3) Těsto vyválejte do koule a přikryjte navlhčenou látkou. Mezitím si připravíte náplň.

4) Syrové brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, květákové růžičky nakrájejte na malinké růžičky, hrášek uvařte ve slané vodě do měkka.

5) Na střední oheň postavte velkou pánev a na 2 lžících ghí nebo oleje smažte kmín a řecké seno. Když začnou tmavnout, přidejte strouhaný zázvor a prášková koření a ještě chvíli smažte.

6) Do pánve přidejte brambory, za stálého míchání je smažte 3-4 minuty. Přidejte květák a opět za stálého míchání smažte další 3-4 minuty. Přidejte 2 lžíce vody, přikryjte a vařte asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne.

7) Poté vmíchejte hrášek, přidejte sůl, pepř a nechte vychladnout.

8) Na pomoučněném válu vytvořte z těsta asi 20 kuliček a každou z nich rozválejte na placku o průměru asi 10 cm.

9) Na každou placku dejte trochu vychladlé zeleniny a zabalte. Okraje přitisknout k sobě, aby žádná zelenina nevypadla a samosa se zároveň při smažení nerozevřela.

10) Na pánvi rozehřejte ghí nebo olej a každou samosu smažte (i několik najednou, podle velikosti pánve) 10-15 minut. Při smažení je často obracejte, až jsou po obou stranách zlatohnědé.

11) Osmažené samosy nechte okapat rovnou podávejte.

Doba přípravy

90 minut

Tipy

  • kde sehnat méně běžné přísady
  • pokud se vám nechce, nemusíte těsto sami připravovat, místo něj stačí koupit těsto listové (z jednoho balíčku vyrobíte 18-20 samos)

Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit