Qabuli pulau

  • Vytisknout

Vedle kebabu je qabuli nejrozšířenější afghánské jídlo. Pochází z Tádžikistánu, ale oblíbená je také v Afghánistánu, Íránu a Turkmenistánu.

Co potřebujeme (pro 4 až 6 osob)

  • 1 hrníček dlouhozrnné rýže
  • 2 středně velké cibule
  • 1 pol. lžíce másla
  • 2 lžičky mletého kardamonu
  • 2 lžičky mletého římského kmínu (také kmín indický, nebo kumin)
  • 3 středně velké mrkve, uvařené a nakrájené na kolečka
  • hrozinky
  • sůl

pro variantu s kuřetem je navíc třeba:

  • kuře, nakrájené na kousky (je možné dělat i bez kuřete, viz tip)
  • 2 velké cibule, nakrájené na plátky

A dáme se do toho

1) Kousky kuřete se dvěmi nakrájenými cibulemi dáme do hrnce a osolíme.

2) Podlijeme horkou vodou a restujeme na slabém plameni dokud kuře nezměkne.

3) Pak necháme vystydnout.

4) Mezitím uvaříme rýži ve slané vodě.

5) Na pánvi osmahneme dvě středně velké cibule na horkém másle a sundáme z plotny.

6) Přidáme kardamon a římský kmín a pořádně zamícháme.

7) Do směsi s kořením vmícháme kuře a ještě chviličku orestujeme.

8) Přidáme uvařenou rýži a promícháme.

9) Celou směs dáme do máslem vymazané mísy z varného skla (nejlépe s pokličkou).

10) Na vrch rovnoměrně rozprostřeme uvařenou nakrájenou mrkev a celý povrch posypeme rozinkami.

11) Zakryjeme a zapékáme v troubě při teplotě cca 150° přibližne 35 minut.

12) Pokud by se vám směs před zapékáním zdála příliš suchá, podlijeme ji troškou vody a navrch můžeme dát ještě kousky másla.

13) Až je vše hotové, vmícháme mrkev a rozinky do rýže a podáváme.

Doba přípravy

Do 1 hodiny, s kuřetem 2-2,5 hodiny

Tipy

  • pokud chcete kabuli bez masa – tak jej připravujeme i my –, skočte v přípravě rovnou na bod 4 a vynechejte bod 7.

Dobrou chuť vám přeje Táni a David

Joomla SEF URLs by Artio