Khír

  • Vytisknout

Khír je velmi oblíbenou sladkou pochoutkou v částech Indie a Bangladéši.

Co potřebujeme (pro 6 až 8 osob)

  • 50 g krátkozrnné neboli kulaté rýže
  • 2 l plnotučného mléka
  • 1/2 lžičky mletého kardamonu
  • 2 bobkové listy
  • 100 g hnědého cukru
  • 1 pytlík vanilkového cukru
  • 2 lžíce lehce opražených (loupaných) mandí

A dáme se do toho

1) Rýži omyjeme a necháme stranou okapat.

2) Ve velkém hrnci přivedeme do varu mléko, přidáme bobkové listy a 15-20 minut vaříme, aby se vypařila voda a mléko začalo houstnout.

3) Do mléka přidáme rýži a za stálého míchání vaříme asi 15 minut. Poté přidáme cukr a kardamon a vaříme dalších 20-30 minut na velmi mírném plameni do zhoustnutí, resp. do změknutí rýže.

4) Nakonec přidáme vanilkový cukr a necháme vychladnout. Na začátku chlazení je dobré khír občas promíchat, aby se nevytvořil škraloup.

5) Podáváme ozdobené mandlemi.

Tipy

  • kde sehnat méně běžné přísady
  • používejte pouze netrvanlivé plnotučné mléko, které při vaření lépe houstne
  • pokud je khír přílis hustý, je možné zředit jej sladkou smetanou
  • rýže se v mléce vaří déle než ve vodě, proto pokud chcete zkrátit dobu vaření, můžete rýži předem spařit v horké vodě

Doba přípravy

60 minut

Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David

Joomla SEF URLs by Artio