Nasi goreng

  • Vytisknout

Co potřebujeme (přibližně pro 4 osoby)

  • 2-3 čili papričky
  • 4-5 stroužků česneku (podle chuti)
  • 3 šalotky
  • sůl
  • sojová omáčka
  • sladká sójová omáčka ketjap manis
  • 1 konzervička rajského protlaku
  • 0,5 kg dlouhozrnné rýže
  • 4 vejce
  • krevetové lupínky
  • rostlinný olej
  • 1 rajče

A dáme se do toho

1) Nejdříve dáme vařit rýži. Uvaříme ji tak, aby byla sypká, pokud se nám to ale nepovede, nic moc se neděje.

2) Ve woku (anebo větší pánvi, příp. hrnci) zahřejeme olej a přidáme nadrobno nasekané čili papričky, které jemně osmahneme, přidáme na kostky nakrájenou šalotku/cibuli, do sklovata podusíme, přidáme vylisovaný česnek a ještě trochu osmahneme. Mírně osolíme a přidáme uvařenou rýži, zamícháme a přidáme protlak, ketjap manis/cukr, sůl, pořádně zamícháme a nakonec dochutíme sojovou omáčkou.

3) Zároveň s nasi goreng smažíme krevetové lupínky.

4) Servírujeme na talíř se salátovým listem, na vrch přijde vejce osmažené jako „volské oko“, ozdobíme na kroužky nakrájeným rajčetem, okurkou a lupínky (které se v případě potřeby dají použít i místo příboru).

Doba přípravy

35-45 minut (podle použité rýže, natural se vaří déle)

Tipy

  • kde sehnat méně běžné přísady
  • místo šalotky (méně pálivá cibule s jemnější chutí) můžeme použít běžnou cibuli
  • nemáte-li sladkou sojovku ketjap manis, použijte 1 pol. lžíce cukru (hnědý)
  • pokud vám, stejně jako nám, vadí, že běžně dovážené krevetové lupínky (viz kde sehnat méně bežné přísady) obsahují glutaman, použijte místo nich bílé bramborové lupínky
  • talíř můžeme nakonec ozdobit nejen nakrájeným rajčetem na kolečka, ale i okurkou a salátovým listem
  • smažíme-li čili papričku samotnou déle a pak teprve přidáme ostatní přísady, bude jídlo pálivější a naopak, pokud ji samotnou neosmažíme, pikantní chuť v jídle téměř nepocítíme. Já sama používám sušené čili papričky a stupeň pálivosti dociluji právě tímto způsobem.
  • 1-2 stroužky česneku přidávám vždy až ke konci přípravy, aby bylo jídlo aromatičtější
  • nasi goreng se často připravuje i jako varianta s kuřetem: Krátce po přidání cibule přidáme na kostky nakrájené kuře (kuřecí prsa; množství podle chuti, ale po indonésku spíše méně) pak přidáme česnek a dusíme, dokud není kuře „hotové“, pak přidáme rýži a ostatní přísady, podle výše uvedeného postupu

Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David

Joomla SEF URLs by Artio