Faláfel

  • Vytisknout

Co potřebujeme (přibližně pro 6 osob)

  • 400 g cizrny (římský hrách)
  • 1 salátovou okurku
  • 3 rajčata
  • bílý jogurt (velký, tj. asi 400 g)
  • 10-12 pita placek
  • 5 dkg hladká mouka
  • 2 vejce
  • 2 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2-3 bobkové listy
  • mletý koriandr
  • mletý římský kmín
  • kajenský pepř
  • sůl
  • olej

A dáme se do toho

1) Namočte cizrnu, nejlépe přes noc. Poté ji propláchněte a vařte s bobkovým listem do změknutí – běžně stačí 20 minut. Vodu z vařené cizrny slijte stranou, budete ji možná potřebovat.

2) Než se cizrna uvaří nakrájejte okurku a rajčata na kolečka a cibuli na kostičky.

3) Uvařenou cizrnu rozmačkejte nebo rozemelte na hustou pastu. Aby nebyla příliš suchá, můžete použít slitou vodu z vaření.

4) Do cizrnové pasty přidejte sůl, koření podle chuti (koriandr, římský kmín, kajenský pepř), rozkvedlaná vejce, nakrájenou cibuli, vylisujte stroužky česneku a promíchejte. Pro zahuštění přidejte hladkou mouku.

5) Pokud nemáte faláfelovač (tak jsme nazvali malé udělátko, které na Blízkém východě používají k tvarování faláfelů), za pomocí polévkové lžíce vytvářejte karbanátky a v rozpáleném oleji smažte dozlatova z obou stran. Pokud se faláfely rozpadají, přidejte do těsta další mouku.

6) Servírování: rozřízněte pita chleba na poloviny a do vzniklé kapsy rozmačkejte faláfely (2-4, podle velikosti pity). Přidejte nakrájenou okurku, rajče a jogurt.

Doba přípravy

Namočení cizrny přes noc + 45 minut.

Tipy

  • kde sehnat méně běžné přísady
  • pity je třeba před přípravou vyzkoušet, ne všechny totiž po rozkrojení vytvoří „kapsu". Počet 10-12 placek platí v případě relativně malých pit – o průměru 20 cm, které používáme my. Větších placek bude stačit méně.

Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David

Joomla SEF URLs by Artio