Dál bhat

  • Vytisknout

Dál bhat je nejrozšířenějším nepálským jídlem – základem je čočka s rýží –, jež můžete ochutnat v desítkách podob. Toto je jedna z nich.

Co potřebujeme (pro 4 osoby)

  • 3 hrníčky vody
  • 200 g masur dálu (červená čočka)
  • 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 lžička nakrájené čerstvé zelené čili papričky
  • 1/2 lžičky semínek černé hořčice
  • 1/2 lžičky five-spice (směs ze skořice, koriandru, bobkového listu, badyánu a anýzu)
  • tamarind nebo polovinu citrónu
  • sůl
  • cukr
  • olej
  • čerstvé lístky koriandru
  • 0,5 kg rýže

A dáme se do toho

1) Do vařící vody přidáme masur dál a vaříme na mírném plameni do změknutí, tj. asi 15 minut a sundáme z plynu. Mezitím dáme vařit rýži.

2) Přidáme nastrouhaný zázvor, čili nakrájené na kolečka, sůl, cukr a tamarind, promícháme a ještě chvilku povaříme.

3) Na malé pánvičce rozehřejeme olej, osmahneme hořčičná semínka a v momentě, kdy semínka začnou vyskakovat z pánvičky, sundáme z plamene a přidáme do směsi s masur dálem.

4) Přidáme five-spice, zakryjeme a necháme chvilku odstát, aby se chuť rozležela.

5) Podáváme s rýži, posypané najemno nakrájenými lístky koriandru.

Doba přípravy

30 minut

Tipy

Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David

Joomla SEF URLs by Artio