Ceviche

  • Vytisknout

Ceviche (vyslovujte mezi [seviče] a [sebiče]), též psáno cebiche nebo serviche, je vpravdě jihoamerický předkrm, známý od Chile po Mexiko. My jsme jej poprvé ochutnali v Peru, proto Vám předkládáme peruánský recept.

Co potřebujeme (pro 6 až 8 osob)

  • 0,5 kg čerstvé ryby (treska, platýz, okoun, losos nebo jiná)
  • 0,5 kg vařených krevet
  • šťáva z 1 citrónu
  • šťáva ze 4-5 limetek
  • 1-2 šalotky nakrájené na tenké proužky
  • 3 polévkové lžíce nadrobno nakrájené zelené cibulky
  • 2-3 nadrobno nakrájená rajčata
  • čtvrt hrníčku jemně nasekaných čerstvých listů koriandru
  • nakrájený celer
  • černé olivy
  • 1 hrníček rajčatové omáčky (salsy)
  • bílý pepř
  • sůl

A dáme se do toho

1) Čerstvé ryby zbavíme kůže a nakrájíme na 1,5-2centimetrové kostky.

2) Ve velké míse je zalijeme citrónovo-limetkovou šťávou, přidáme krevety, zakryjeme a necháme v lednici marinovat alespoň 12 hodin, dokud se ryba ve šťávě „neuvaří“.

3) Po marinování do mísy zamícháme cibulku, rajčata, listy koriandru, celer, na kolečka nakrájené olivy, salsu a ochutíme pepřem a solí.

4) Před podáváním nezapomeneme vychladit v lednici.

Doba přípravy

Podle Vaší zručnosti půl až 1 hodina opracovávání rybího masa, alespoň 12 hodin marinování a 20 minut příprava a smíchání s ostatními přísadami.

Tipy

  • kde sehnat méně běžné přísady
  • místo čerstvé ryby můžeme v nouzi, například když jsme líní opracovávat syrovou rybu :), použít i mražené filety. Z takového postupu by se však Peruánci osypali, protože ceviche pak bude méně šťavnaté, pro někoho až gumové.
  • ceviche nevydrží moc dlouho čerstvé, proto jej připravte vždy jen tolik, kolik najednou sníte

Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David

Joomla SEF URLs by Artio