Antverpy, Bruggy, Brusel

Jako student katedry ekonometrie VŠE jsem měl možnost navštívit partnerské pracoviště naší fakulty v belgických Antverpách. Desetidenní cesty na podzim 1990 se účastnilo několik studentů z různých ročníků fakulty...


 Antverpy

Jako student katedry ekonometrie VŠE jsem měl možnost navštívit partnerské pracoviště naší fakulty v belgických Antverpách. Desetidenní cesty na podzim 1990 se účastnilo několik studentů z různých ročníků fakulty.

V Antverpách mě kromě židovské čtvrti a čtvrti „červených” luceren fascinovala moderní „činžáková” výstavba a především rozlehlý nákladní přístav. V přístavu je dokonce možné navštívit předváděcí centrum, kde je o přístavu vše, od jeho stavby a využití až po budoucí projekty.

Bruggy

Když vstoupíte do Brugg, je to jako byste se ocitli v 15. století. Město si neuvěřitelným způsobem zachovalo svou původní starobylou atmosféru a při procházce uličkami historického centra jsem každou chvíli čekal, že se zpoza rohu vynoří nějaký panoš, nebo povoz s kupcem právě přijíždějícím z daleké cesty.

Celé město je protkáno sítí kanálů a kanálků, které jsou jednou z hlavních atrakcí. Lépe řečeno plavba na nich je velkou atrakcí. Na ní totiž máte možnost vidět Bruggy z vodních uliček, bez aut a podobných „rušivých” prvků 20. století.

Brusel

Brusel mě nezklamal. Představoval jsem si ho jako město ovlivněné svou rolí v EU a skutečně jsem se o tom přesvědčoval na každém rohu: Celé bylo ve znamení modrých vlajek s dvanácti zlatými hvězdičkami.

Kromě známého „čůrajícího chlapečka” jsme kousek od Grand-Place objevili i méně známou „čůrající holčičku”.