Legoland Günzburg

Projděte kouzelným lesem a vstupte do světa z kostiček.

    
Den 1 • pondělí 21. 8. 2023 • přejezd ČR ►►► Legoland Günzburg, NĚMECKO UBYTOVÁNÍ A DOPRAVA

Je sice první den naší cesty, ale nemusíme nikam spěchat. Stačí když dojedeme do kempu v Legolandu. Jsem rád, že nemusíme spěchat, protože budu poprvé řídit 7 metrů dlouhou a skoro 2,5 metrů širokou bednu, která nám bude v následujících dnech domovem na kolečkách. Kluci chtěli obytňák vyzkoušet už několik let, tak teď se konečně dočkali. Dopoledne nám auto dorazilo před dům, půl hodiny zaškolení, dvě hodiny nakládka a v jednu vyrážíme směr Německo.

Bedna je to mohutná, ale umí jet i 130... za poněkud vyšši cenu, jak se přesvědčuju při tankování nafty na hranicích. Dál už 130 raději nepojedu... Na vrzání celého auta při jízdě, zapříčiněného hlavně jeho délkou a tím pádem větší torzí, jsme si zvykli za první dvě hodiny. Na šířku zatím tak úplně ne – pří zúžení dálnice na opravovaném úsek jsem při 80 km/h vzal pravým zrcátkem o červenobíle pruhovaný stojan a slušně ho omlátil (zrcátko). Spravila to gafa páska, ale zrcátko je na výměnu. Pěkně nám to začíná!

Německé dálnice jsou výborné, bohužel na nich tentokrát nevyužiju neomezenou rychlost. Ploužíme se 110 kolem Regensburgu, Inglostadtu, Augsburgu a bez další újmy přijíždíme kolem sedmé večer do Günzburgu. Nejprve zajíždíme do Lidlu na nákup potravin a v osm konečně parkujueme v kempu Legolandu Günzburg. Vjezd je na kód, místo si vybíráme z těch volných, roztahujeme nábytek a divokou jízdu zakončujeme zaslouženou večeří. 

obytný vůz Adria Matrix Axess 670 SL
    
Pád 12metrovým vodopádem z vrcholu sopky • Junge X-pedition
    
Den 2 • úterý 22. 8. 2023 • Legoland Günzburg foto UBYTOVÁNÍ A DOPRAVA 

Kemp stojí mimo areál Legolandu. Je v něm možné stanovat, přivézt si karavan, bydlet v sudech, nebo tematických hotýlcích (rytířský, pirátský, faraónský, závodnický, Ninjago). Původně jsme chtěli využít sudy nebo hotýlek, nakonec jsme skončili v obytňáku. Tenhle rozsáhlý ubytovací komplex (velký jako samotný Legoland) se jmenuje Legoland Feriendorf (Prázdninová vesnička) a směrovky k němu navádí už od prvního kruhového objezdu po sjezdu z dálnice.

S vlastním Legolandem je Feriendorf propojen pěšinkou lesem, což mi přijde jako důmyslný způsob jak se nenápadně přenést z reality do světa fantazie. Prostě projdete kouzelným lesem a jste v říši snů. To při vstupu z parkoviště přes hlavní vchod nezažijete. Tak jdeme na to.

U vstupu doporučuju vzít si tištěnou mapu, budete jí potřebovat – Legoland je rozsáhlý a mapa v mobilní aplikaci Legolandu je příliš malá a na slunci i špatně viditelná. Atrakcí jsou zde desítky, proto jsme nechali Daníka aby naplánoval co všechno uvidíme – v aplikaci si můžete udělat seznam míst, která chcete vidět. Procházíme kolem Země faraonů a noříme se do nitra Legolandu.

Daník si stoupá do fronty na Legoland Driving School, kde po projižďce dopravním hřištěm dostane řidičský průkaz (jen pro děti do 13 let). V Lego Factory se zase můžeme podívat jak se vyrábí Lego kostičky a jako bonus dostáváme speciální kostičku. Factory je zařízena jako opravdová továrna, jen místo dělníků tu jsou Lego panáčci.

Na aktivity je Legoland vůbec bohatý. V Knight's Kingdom rýžujeme „zlato“, v Pyramid Rallye zase hasíme oheň u vchodu do pyramidy, abychom zahnali kouzlo faraona Amset-Ra, na Kids Power Tower se musíme pomocí lana vlastní silou vytáhnout co nejvýše.

Do výšky se dostáváme i při „letu“ balónem Desert X-cursion, ve 10metrové výšce objíždíme střed parku ve Šlap-o-mobilu (Pedal-A-Car), ale nejlepší výhled na celý Legoland se nám otevírá z otočné plošiny 43metrové Vyhlídkové věže (na zemi jsme v kruhové kabině upoutání do sedadel a vyneseni do výšky nad všechny atrakce).

Po celém Legolandu jsou roztroušeny postavičky nebo stavby z kostiček tu opřené o sloup (zajíc s motorovou pilou), tu schované na větvi (had), v křoví (skautský tábor s postavičkami, kuřetem na roštu a velbloudem), nebo u stolu (opilí piráti). Místem pro sebe je pak Galerie fotbalových hvězd s bustami od Pelého po Ronalda.

Je vedro, tak se hodí nějaké vodní atrakce. V Zemi pirátů bojujeme z lodi plovouci v laguně vodními děly (poháněné kličkou, kterou musíme točit) s piráty, během Jungle X-pedition projíždíme v loďce džunglí a jeskyní kolem pavouků a masožravek, abychom se nakonec vrhli 12metrovým vodopádem z vrcholu sopky do laguny.

Navečer atrakce pomalu zavírají. Nám se ještě daří projít bludištem v Lego City Police Station, kde nám gangsteři natražili zrcadla, pohyblivou podlahu a laserová čidla a pak už se kolem Minilandu, který si necháváme na zítra vracíme zpět. Nejdřív projít kouzelným lesem zpět do reality a pak hurá na Pirátský minigolf! Jamky jsou krásně a kreativně provedené, hrajeme jej až do soumraku a kluci zůstávají ještě déle zatímco mi v karavanu připravujeme večeři.

obytný vůz Adria Matrix Axess 670 SL
    
Pirátský minigolf
    
Den 3 • středa 23. 8. 2023 • Legoland Günzburg foto UBYTOVÁNÍ 

Hygienické zázemí v kempu je kouzelné. Před záchody nás vítá velká postavička dobroduha, u umyvadel jsou na zdi pověšené kartáčky a smějící se zubní pasty z lega a každé dveře do kabinky na sobě mají nějakou veselou lago postavičku.

Po snídani obcházíme sudy, abychom se podívali jak jsou prostorné, zbalíme a přeparkováváme auto na hlavní parkoviště před Legolandem. Dnes tedy nebude procházka kouzelným lesem.

Parkoviště je obrovské – opět o velikosti zhruba celého Legolandu –, s celou sekcí pro obytné vozy v zadní části. Všecho je tu skvěle promyšlené.

Naše první kroky vedou do Lego Minifigure Atelier, kde si kluci skládají lego panáčky podle svého gusta. Výběr těl, hlav, vlasů a doplňků je neuvěřitelný, neočekávaně tady trávíme víc něž hodinu. Dnes je opět vedro, takže následuje další voda – plavba Harbour Cruise ve člunu a po obědě divoká jízda AquazoneWave Racers, kde velkou rychlostí kroužíme kolem přístavu a vodou cákáme nejen na druhé závodníky a přihlížející na souši, ale přihlížející můžou i odpalovat vodní bmoby, které zasahují nás závodníky.

A teď konečně proslulý Miniland, miniatury známých budov a scenérií postavených v měřítku 1:20. Nejde jen o osamocené stavby z kostiček. Místa jako Berlín, Benátky, Frankfurt jsou postavena jako celé čtvrti, a Holandsku (Amsterdam a venkov s větrnými mlýny, a také 6285 lego tulipány) se Švýcarskem (atraktivní Lucern a Bernese Oberland) jsou věnovány samostatné části. Nejmohutnější stavbou je mnichovská Alianz Arena o základně 5 × 4,5 m vážící 1,5 tuny a asi nejkrásnější bude 4,5 m dlouhý, 3 m vysoký a 300 kg těžký hrad Neuschwanstein se 400 okny postavený z více než 300 000 kostiček. Praktický celý Miniland je pohyblivý – jezdí zde auta, vlaky, plují lodě, a některé funkce je možné spouštět tlačítky (třeba roztomilé kravičky a prasátka v Švábsku).

Ani jeden z nás nemusí horské dráhy, ale Legoland je jedinečný v tom, že jich má hned několik pro různě velké poseroutky. My sedáme do vozíků na Dragon Hunt, malé dráhy kroužící kolem budov s draky. Jízda pěkná, možná příště zkusíme větší.

I o strávníky je v Legolandu dobře postaráno. Po areálu jsou rozesety stánky s palačinkami, hranolkami, pitím, zmrzlinou a pro obědy nebo večeře několik restaurací. My jsem si na oběd vybrali City Restaurant – Market Hall s asi největším výběrem v celém parku.

Naše poslední vodní atrakce je vlastně podvodní – podmořský svět Atlantis by Sea Life. Nejprve se virtuální ponorkou přesuneme k Atlantidě a pak procházíme podvodním tunelem kolem podvodních ruin Atlantidy, potapěčů a ponorky z lega, mezi nimiž proplouvají tropické ryby, manty, žraloci, mořští koníci, celkem 1300 různých podvodních živočichů. Je zde i několik panoramatických oken a kopulí, kterými se člověk může ještě více přiblížít a obklopit podvodním světem.

S kluky jsme před lety sledovali animovaný seriál Ninjago, který zde má vlastní velkou sekci. V areálu dokonale vyvedeného čínského chrámu jsou nejen velké modely všech hrdinů seriálu, každý jedou na víru svého živlu, ale také dvě atrakce. Lloyd's Spinjitzu Spinner je haluzní zařízení, kam člověk nastoupí, obsluha ho pořádně připoutá – důraz kladu na pořádně – a pak následuje doslova vířící jízda, kdy se zařízením můžete točit a dělat 360°přemety ve vzduchu! Tak tohle je to slavné spinjitzu!

Druhá atrakce, interaktivní 4D jízda Ninjago The Ride, je o něco klidnější. Přesto se ale zapotíte když ve vozíku projíždíte jeskyněmi s 4D efekty jako mlha, světlo, teplo a pomocí gest simulujete vrhání světelných blesků, ohnivých koulí, ledových fontán a vzdušních nárazů, a stejně jako Kai, Jay, Cole a Zane bojujete proto mocnému hadímu mistrovi. Na konci si, stejně jako u ostatních atrakcí, můžete koupit vaše fotky z kamer rozmístěných podél jízdy.

Den končí, i když bychom zde ještě klidně pobyli. Vůbec si nedokážu představit být zde jen na jeden den. Nám nestačili ani dva. Mnoho ze zdejších 68 atrakci jsme nestihli. Čas je potřeba více i proto, že na většině atrakcí se čeká, někdy i hodinu (my čekali nejdéle 45 minut na Jungle X-pedition). Čas čekání většinou uvidíte na tabuli při vstupu na atrakci. Čekání je možné do určité míry eliminovat zakoupením dražší přednostní vstupenky.

Před sedmou večer, přesně dva dny po příjezdu, se s Legolandem naposledy loučíme a vyrážíme směr Švýcarsko. Dálnice je poměrně klidná, jede se dobře. Rozbité zrcátko drží a nic dalšího jsem zatím neurazil. Kolem deváté večer stavíme v Lindau u Bodamského jezera, kde je u Therme Linday nově parkoviště pro obytňáky za 20 euro na noc.

obytný vůz Adria Matrix Axess 670 SL
    
4,5 m dlouhý a 3 m vysoký zámek Neuschwanstein ze 300 000 kostiček, včetně průhledu do audienčního sálu • Miniland