TOPlist

Můj zoborožec Sam (1. 7. 2008)

V posledních dvou týdnech jsem dokončil hlavní focení pro kampaně a většinu července asi strávím za počítačem přípravou fotek, aktualizací webu projektu a dolaďování podoby kampaní. Kromě malé kampaně v Sangkhlaburi, městečku u samotných hranic s Barmou, která už proběhla, jsou naplánovány kampaně v Bangkoku, Kanchanaburi a jednám o kampani u vodopádu Sai Yok Noi. Kampaň v Sangkhlaburi proběhla u příležitosti Aiyara party pro slony, karenské slavnosti...


V posledních dvou týdnech jsem dokončil hlavní focení pro kampaně a většinu července asi strávím za počítačem přípravou fotek, aktualizací webu projektu a dolaďování podoby kampaní. Kromě malé kampaně v Sangkhlaburi, městečku u hranic s Barmou, která už proběhla, jsou naplánovány kampaně v Bangkoku, Kanchanaburi a jednám o kampani u vodopádu Sai Yok Noi.

Sloní průvod kráčí na louku • Ban Mai Pattana Kha/Sangkhlaburi

Kampaň v Sangkhlaburi proběhla u příležitosti Aiyara party pro slony, karenské slavnosti, kdy jsou vyslovovány díky slonům za práci v uplynulém roce. Ozdobení sloni odkráčejí v průvodu na louku, kde je jim požehnáno a za odměnu dostanou „dort”.

Slon si pochutnává na chlebovníku, který „ukousl” z „dortu” • Ban Mai Pattana Kha/Sangkhlaburi

I když je vzkříšení této slavnosti z části motivováno zvednutím turistického ruchu, pro místní Kareny jde o záležitost, kterou berou velmi vážně. Pečlivě se připravují, oblečou si nejlepší šaty a chtějí se nejen ukázat, ale i pobavit. Před slony jde průvod žen s obětinami a mužská kapela. Na konci slavnosti se v krytém přístřešku koná divadelní představení, které hrají děti nalíčené a oblečené do tradičních kostýmů.

Slavnostní divadelní představení • Ban Mai Pattana Kha/Sangkhlaburi

Sangkhlaburi leží na samotném okraji Thajska v divoké přírodě několik kilometrů od Barmy. Většina oblasti je chráněna jako národní parky, které jsou součástí Západního pralesního komplexu. Do Sangkhlaburi se jede podél vodní nádrže Khao Laem po klikaté silničce skrz hory stejnojmenného národního parku.

Smutná (a dočasně uzavřená) hranice s Barmou • průsmyk Tří pagod

Vodní nádrž Khao Laem byla vytvořena před 25 lety. Pohřbila několik vesnic, 40 km železnice Thajsko-Barma vybudované zajatci během 2. sv. války a narušila ráz zdejšího ekosytému. Dnes je součástí NP Khao Laem.

Rybářská vesnička na vodní nádrži Khao Laem • NP Khao Laem

Khao Laem je poměrně z ruky (kolem 2-3 hodin jízdy z Kanchanaburi) a především není na žádném okruhu – zpět se musíte vracet stejnou cestou. Z toho důvodu není zdaleka tak navštěvovaný jako Erawan nebo Sai Yok, které jsou z Kanchanaburi co by kamenem dohodil. Kdo hledá klidné místo, toto má k němu hodně blízko. I když NP Thong Pha Phum (viz níže) je ještě více zapadlý a méně navštěvovaný.

Vodopád Dai Chong Thong • NP Khao Laem

Do NP Thong Pha Phum jsem přijel navečer za šera, pršelo, správce ode mě inkasoval 20 b za kempink a pustil mi generátor, který za tu dobu co běžel spotřeboval benzín minimálně za dvojnásobek. Byl jsem tam úplně sám. Už jen ta cesta horami pokrytými hustou džunglí však stála za to.

Clona džungle • NP Thong Pha Phum

Ráno jsem se probudil do mlhy, která se povalovala v údolí a občas vystoupala až do kempu. Kemp leží na zalesněném svahu a je z něj dobrý výhled do údolí. Procházel jsem se kempem, když tu náhle přiletěl zoborožec. Udělal jsem fotky, aby mi neuletěl, ale on se k tomu ani náhodou nechystal. Místo toho mi přeskočil na auto a nakouknul do něj. Začal jsem mu říkat Sam a povídat si s ním, protože šel vždycky tam kam já. Dal jsem mu banány a když je snědl, přiletěl za mnou na vyhlídku a začal okukovat stativ. Kamkoliv jsem šel, tam přiletěl nebo přihopkal. Chvíli mi seděl na stanu, chvíli kolem mě chodil po zemi, nebo seděl na větvi. A stan se mnou i balil. Byl se mnou asi dvě hodiny. Při loučení s ním jsem brečel. A když jsem odjížděl Sam přeletěl nad autem, sedl si na strom vedle cesty a díval se jak odjíždím.

Můj zoborožec Sam • NP Thong Pha Phum

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit