Zpráva z Moskvy, Rusko – 25. 8. 1998

Prave jsme v Internetovem salonu na byvalem vystavisti VDNCH (znama Vystavka Dostizenij Narodnovo Chozjajstva). Cesta vlakem do Moskvy byla temer luxusni, takove vagony jsem jeste nevidel. Kupe bylo sice trochu klaustrofobni, ale s vypolstrovanymi sedackami, lampickami pro kazdeho a ze stolku u okna se sklopenim stalo umyvadlo!!!

Prvni zastavka vlaku byla druhy den v Brestu, kde se meni podvozky (Rusko ma sirsi rozchod koleji). Kdyz podvozky menili, mohli jsme se trochu projit po meste - ti Belorusove musi byt trochu rozpolceni, protoze jak jmena ulic, tak jmena obchodu byly jednou rusky, jindy zase belorusky.

Rusko je porad takove jake je uz desitky let - lidi jsou sedivi, skoro nikdo se neusmiva. Obcas tady narazis na bohateho "noveho" Rusa, jinak je to ale sama sed. Dnes jsme konecne navstivili Vladimira Iljice Lenina v jeho klimatizovanem mauzoleu a stalo to zato!!! Za ty desitky let je sice trochu bledy :-), ale porad se zahadne usmiva.

Zitra odjizdime vlakem do Almaty. Cesta bude trvat 3 dny, ale docela se tam tesime, protoze tady je pocasi, ktere se k Rusum skvele hodi - destivo, sychravo a sedivo. Jizdenka nas stala asi 110 dolaru, takze z Prahy do Almaty se da vlakem dojet zhruba za 6000 korun.To je zatim vse. Bohuzel uz musim koncit, protoze za par minut zaviraji. Mel bych toho jeste alespon na 10 stran. Priste si musim vybrat lepsi dobu.