Čapáty
- Podrobnosti
- Vytvořeno 7. 3. 2002 •
- Aktualizováno 19. 3. 2015
- Autor David Kučera
- Zobrazeno 4095×
Čapáty je snad nejznámějším pokrmem celého indického subkontinentu. S touto obilnou plackou, jakýmsi chlebem subkontinentu, se setkáte na každém kroku. Doprovází spoustu pokrmů (nějaké recepty se tady snad brzy objeví), nebo se jí jen tak samotná.
![]() |
Co potřebujeme (asi 10 čapáty)
- 250 g mouky chapati atta, pokud nemáte, pak mouky pšeničné celozrnné
- voda
- sůl
- 3 lžíce rozpuštěného másla
A dáme se do toho
1) V míse smíchejte mouku se solí, pomalu přidávejte vodu a vytvořte měkké těsto.
2) Těsto přeneste na vál a válejte jej 6 až 8 minut, dokud není hladké a tuhé. Kouli těsta přikryjte utěrkou a nechte odpočinout asi 1 hodinu.
3) Když je těsto připravené, nahřejte na plynovém vařiči pánev nebo plotýnku. Těsto navlhčenýma rukama znovu propracujte a rozdělte na 10 stejně velkých bochánků. Na pomoučněném válu je rozválejte na tenké placky.
4) Dejte čapáty na předehřátou plotýnku. Když se na povrchu začnou objevovat malé bubliny a okraje se začnou zvedat, obraťte je a pečte po druhé straně, dokud se nezačnou nafukovat.
5) Potom čapáty zdvihněte a obě strany opékejte několik vteřin na přímém plameni, dokud se nenafoukne. Hotové čapáty by měly být zcela propečené a na obou stranách pokryté hnědými skvrnami. Vzduch vytlačte a jednu stranu potřete rozpuštěným máslem.
Tipy
- čapáty je nejlepší z indické mouky na čapáty – chapati atta – viz kde sehnat méně běžné přísady
- čapáty je možné připravovat i na elektrickém vařiči: položte je na plotýnku a obracejte tolikrát, kolikrát bude třeba k propečení
- čapáty podávejte hned po upečení, nebo je zabalte do utěrky, abyste je udrželi teplé a vláčné
Doba přípravy
20 minut + 60 minut stání těsta
Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David