Čapáty
- Podrobnosti
- Vytvořeno 7. 3. 2002 •
- Aktualizováno 19. 3. 2015
- Autor David Kučera
- Zobrazeno 4306×
Čapáty je snad nejznámějším pokrmem celého indického subkontinentu. S touto obilnou plackou, jakýmsi chlebem subkontinentu, se setkáte na každém kroku. Doprovází spoustu pokrmů (nějaké recepty se tady snad brzy objeví), nebo se jí jen tak samotná.
Co potřebujeme (asi 10 čapáty)
- 250 g mouky chapati atta, pokud nemáte, pak mouky pšeničné celozrnné
- voda
- sůl
- 3 lžíce rozpuštěného másla
A dáme se do toho
1) V míse smíchejte mouku se solí, pomalu přidávejte vodu a vytvořte měkké těsto.
2) Těsto přeneste na vál a válejte jej 6 až 8 minut, dokud není hladké a tuhé. Kouli těsta přikryjte utěrkou a nechte odpočinout asi 1 hodinu.
3) Když je těsto připravené, nahřejte na plynovém vařiči pánev nebo plotýnku. Těsto navlhčenýma rukama znovu propracujte a rozdělte na 10 stejně velkých bochánků. Na pomoučněném válu je rozválejte na tenké placky.
4) Dejte čapáty na předehřátou plotýnku. Když se na povrchu začnou objevovat malé bubliny a okraje se začnou zvedat, obraťte je a pečte po druhé straně, dokud se nezačnou nafukovat.
5) Potom čapáty zdvihněte a obě strany opékejte několik vteřin na přímém plameni, dokud se nenafoukne. Hotové čapáty by měly být zcela propečené a na obou stranách pokryté hnědými skvrnami. Vzduch vytlačte a jednu stranu potřete rozpuštěným máslem.
Tipy
- čapáty je nejlepší z indické mouky na čapáty – chapati atta – viz kde sehnat méně běžné přísady
- čapáty je možné připravovat i na elektrickém vařiči: položte je na plotýnku a obracejte tolikrát, kolikrát bude třeba k propečení
- čapáty podávejte hned po upečení, nebo je zabalte do utěrky, abyste je udrželi teplé a vláčné
Doba přípravy
20 minut + 60 minut stání těsta
Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David