Co potřebujeme (přibližně pro 4 osoby)
- 2 větší brambory
- 10 dkg zelených fazolových lusků
- 5 dkg výhonků - např. sojových nebo výhonků hrášku
- 3 středně veliké mrkve
- 1 malé čínské zelí
- 1/2 čerstvé okurky
- 2 natvrdo uvařené vejce
- krevetové lupínky
- sambal kacang (arašídová omáčka, recept viz. níže na této stránce)
A dáme se do toho
1) Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme na hrubší plátky.
2) Omyjeme zelené fazolky, zbavíme je šťopek z obou stran a nakrájíme asi tak na třetinky. Očistíme mrkev a nakrájíme na menší proužky (nejdřív na tři válečky, pak váleček rozkrojíme podélně a nakrájíme na proužky) - uvaříme v osolené vodě do změknutí a scedíme, přičemž mrkev přidáme asi po 5 minutách vaření fazolek (je-li čas, možno vařit odděleně).
3) Čínské zelí nakrájíme na menší kousky a spaříme osolenou vroucí vodou anebo použijeme syrové.
4) Výhonky můžeme spařit, nebo použít syrové.
5) Okurku nakrájíme na kolečka.
6) Vajíčka nakrájíme na čtvrtky (je-li čas - na kytičky :-).
7) Všechnu zeleninu + vajíčka naskládáme na talíř tak, aby každý druh měl svoje místo.
8) Podáváme vychlazené na pokojovou teplotu (příp. vlažné) zalité arašídovou omáčkou a dle chuti ozdobené 4-5 lupínky.
Doba přípravy
25-40 minut
Tipy
- kde sehnat méně běžné přísady
- pokud vám, stejně jako nám, vadí, že běžně dovážené krevetové lupínky (viz kde sehnat méně bežné přísady) obsahují glutaman, použijte místo nich bílé bramborové lupínky
- netrapte se, nemáte-li k dispozici všechny druhy zeleniny - v Indonésii na ulici taky většinou dostanete gado gado různě bohaté
- sambal kacang není totéž co arašídové máslo, které je k sehnání v supermarketech; ve stavu opravdu nejvyšší nouze (nebo extrémní lenosti :-) by se rozředěné arašídové máslo použít dalo, šlo by však o dost hrubou náhražku
SAMBAL KACANG (arašídová omáčka)
Co potřebujeme (opět pro 4 osoby)
- 20 dkg nesolených pražených arašídů
- 4 stroužky utřeného česneku
- 1-2 nakrájené čili papričky
- 1 středně velikou hlízu čerstvého zázvoru
- sojová omáčka
- sůl
- 1 čaj. lžička cukru
- voda
- šťáva z 1/2 limetky
A dáme se do toho
1) Namleté arašídy opražíme nasucho v hrnci samotné, dokud trošku neztmavnou a nezačnou vonět.
2) Zředíme horkou vodou tak, aby se vytvořila řidší omáčka.
3) Přidáme nastrouhaný (případně nadrobno nakrájený) zázvor, čili papričky, sůl, cukr a vaříme na mírném plameni za občasného míchání, aby se omáčka nepřipálila asi 20-30 min. Podle potřeby dolijeme horkou vodu. Před koncem přidáme sojovou omáčku a necháme chvíli odstát.
4) Před podáváním vmícháme šťávu z limetky.
Doba přípravy
Kolem 45 minut.
Tipy
- sambal kacang připravujte společně s gado gado, podstatně tím zkrátíte přípravu celého jídla
- omáčka může být hustší, nebo řidší - podle chuti
Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David