Gado gado

Co potřebujeme (přibližně pro 4 osoby)

  • 2 větší brambory
  • 10 dkg zelených fazolových lusků
  • 5 dkg výhonků - např. sojových nebo výhonků hrášku
  • 3 středně veliké mrkve
  • 1 malé čínské zelí
  • 1/2 čerstvé okurky
  • 2 natvrdo uvařené vejce
  • krevetové lupínky
  • sambal kacang (arašídová omáčka, recept viz. níže na této stránce)

A dáme se do toho

1) Brambory uvaříme ve slupce a nakrájíme na hrubší plátky.

2) Omyjeme zelené fazolky, zbavíme je šťopek z obou stran a nakrájíme asi tak na třetinky. Očistíme mrkev a nakrájíme na menší proužky (nejdřív na tři válečky, pak váleček rozkrojíme podélně a nakrájíme na proužky) - uvaříme v osolené vodě do změknutí a scedíme, přičemž mrkev přidáme asi po 5 minutách vaření fazolek (je-li čas, možno vařit odděleně).

3) Čínské zelí nakrájíme na menší kousky a spaříme osolenou vroucí vodou anebo použijeme syrové.

4) Výhonky můžeme spařit, nebo použít syrové.

5) Okurku nakrájíme na kolečka.

6) Vajíčka nakrájíme na čtvrtky (je-li čas - na kytičky :-).

7) Všechnu zeleninu + vajíčka naskládáme na talíř tak, aby každý druh měl svoje místo.

8) Podáváme vychlazené na pokojovou teplotu (příp. vlažné) zalité arašídovou omáčkou a dle chuti ozdobené 4-5 lupínky.

Doba přípravy

25-40 minut

Tipy

  • kde sehnat méně běžné přísady
  • pokud vám, stejně jako nám, vadí, že běžně dovážené krevetové lupínky (viz kde sehnat méně bežné přísady) obsahují glutaman, použijte místo nich bílé bramborové lupínky
  • netrapte se, nemáte-li k dispozici všechny druhy zeleniny - v Indonésii na ulici taky většinou dostanete gado gado různě bohaté
  • sambal kacang není totéž co arašídové máslo, které je k sehnání v supermarketech; ve stavu opravdu nejvyšší nouze (nebo extrémní lenosti :-) by se rozředěné arašídové máslo použít dalo, šlo by však o dost hrubou náhražku

SAMBAL KACANG (arašídová omáčka)

Co potřebujeme (opět pro 4 osoby)

  • 20 dkg nesolených pražených arašídů
  • 4 stroužky utřeného česneku
  • 1-2 nakrájené čili papričky
  • 1 středně velikou hlízu čerstvého zázvoru
  • sojová omáčka
  • sůl
  • 1 čaj. lžička cukru
  • voda
  • šťáva z 1/2 limetky

A dáme se do toho

1) Namleté arašídy opražíme nasucho v hrnci samotné, dokud trošku neztmavnou a nezačnou vonět.

2) Zředíme horkou vodou tak, aby se vytvořila řidší omáčka.

3) Přidáme nastrouhaný (případně nadrobno nakrájený) zázvor, čili papričky, sůl, cukr a vaříme na mírném plameni za občasného míchání, aby se omáčka nepřipálila asi 20-30 min. Podle potřeby dolijeme horkou vodu. Před koncem přidáme sojovou omáčku a necháme chvíli odstát.

4) Před podáváním vmícháme šťávu z limetky.

Doba přípravy

Kolem 45 minut.

Tipy

  • sambal kacang připravujte společně s gado gado, podstatně tím zkrátíte přípravu celého jídla
  • omáčka může být hustší, nebo řidší - podle chuti

Dobrou chuť Vám přejí Táňa a David